Актуално

Братя Шкорпил – пазители на историческата памет

На 11 ноември в 18 часа в Чехословашкия клуб „Т.Г. Масарик“ в София ще бъдат представени мобилната изложба на Регионален исторически музей – Варна „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“ и книгата на Наталия Енева „Чувство за историчност“ – сборник посветене на Карел и Хермин Шкорпил.

„БРАТЯ ШКОРПИЛ – ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ“ е художествен проект с новаторски характер, чиято цел е, чрез използване на добавена реалност и мобилни устройства, динамично, достъпно и атрактивно да представя и популяризира неизвестни и малко известни факти, документи и фотографии, свързани с братята Карел и Хермин Шкорпил, с техния живот и научна дейност в България.

Книгата „Чувство за историчност“ е най-пълното до момента издание за живота и делото на братя Шкорпил. Авторката Наталия Енева е включила в сборника изключително богат снимков материал, свързан с живота и дейността на братя Шкорпил. Това прави изданието по-достъпно за широк кръг от читатели – от ученици до любители на научнопопулярни четива и учени.